/ Przepisy / Gołąbki z karpiem

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć i ugotować. Liście kapusty obgotować w osolonym wrzątku. Odstawić do wystudzenia.

Filety pokroić na kawałki. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Na liściu kapusty ułożyć 2 plastry boczku, na boczek dać kawałek karpia, na rybę gałązkę koperku i trochę pokrojonej w piórka cebuli. Zwinąć. Dokładnie tak samo przygotować wszystkie gołąbki. Ułożyć na patelni z gorącym masłem. Podsmażyć. Podlać odrobiną wody, w której gotowały się grzyby. Dolać nieco zimnej wody, przykryć i dusić przez ½ godziny.

W tym czasie zrobić sos. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle. Do śmietany dodać mąkę. Wymieszać. Zahartować chochelką wody z gotowania grzybów, natomiast grzyby wyłowić, posiekać i wrzucić na patelnię z cebulą. Po chwili wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem.

Na talerz dać trochę sosu. Ułożyć gołąbka. Udekorować koperkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 469
Ewa gotuje - odc. nr 469

Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...

 

Podobne przepisy

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Karp w panierce migdałowej

Na sosie żurawinowym...

Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Z łososiem i pstrągiem zawojskim!

Dorsz w płatkach migdałów

Szybko i smacznie!

Wróć do listy przepisów