Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierogi z wędzonym twarogiem

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i zaparzyć, czyli wlać wrzątek i wymieszać nożem. Gdy powstaną kluchy wybić jajko i wyrobić ciasto. Przykryć miską i odstawić na 20 minut.

Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wlać olej i zmiksować. Przełożyć do słoiczka. Jeśli chcemy przechowywać dłużej, to na wierzch warto wlać trochę oleju.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i utłuc lub przecisnąć przez praskę (można wykorzystać ziemniaki z wczoraj). Dodać twaróg starty na jarzynowych oczkach oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać namoczoną żurawinę. Wymieszać.

Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Skleić i partiami ugotować w osolonym wrzątku (minutę od wypłynięcia).

Przed podaniem można przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Na talerzu okrasić palonym masłem. Udekorować czosnkiem niedźwiedzim.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 453
Ewa gotuje - odc. nr 453

Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc aby w...

 

Podobne przepisy

Wołowina z sosem grzybowym

Solidna sztuka mięsa w otoczeniu prawdziwków;-)

Sznycle ziemniaczane z kaszanką

Wyglądają jak kotlety, a w środku kartofle i... kiszka;-)

Dorsz z grilla

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Wróć do listy przepisów