Buraki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Wrzucić do miksera.
Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do buraków. Dorzucić czosnek i namoczone pestki dyni. Zmiksować.
Dodać listki bazylii oraz pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych). Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.
Podawać z cząstkami cytryny. Udekorować czerwonym szczawiem.
Taką zupę można jeść na zimno, np. z kostkami lodu, jak też na ciepło – po podgrzaniu. Można też nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i pić jako koktajl.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc aby w...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)
Naturalny probiotyk i solidna dawka witaminy C;-)
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...