Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Naleśniki zapiekane z sosem bolońskim

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić mięso. Wymieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. Dorzucić pomidory – wraz z zalewą.

Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć podobnie jak krokiety. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Zrobić beszamel. Masło roztopić. Wsypać mąkę. Wymieszać i zasmażyć. Zalać mlekiem. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Posolić i gotować aż sos zacznie gęstnieć.

Beszamelem zalać naleśniki. Na wierzch poszarpać mozzarellę. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Udekorować bazylią i od razu podawać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 452
Ewa gotuje - odc. nr 452

Młodsi telewidzowie pewnie nie pamiętają czasów zaraz po zmianie ustroju,...

 

Podobne przepisy

Dorsz na parze z sosem maślanym

A do tego zielone szparagi...

Szaszłyki z królika

Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Wróć do listy przepisów