
Z masła i m±ki zrobić jasn± zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić sol±, pieprzem i gałk± muszkatołow±.
Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
Na talerzu można udekorować ¶wież± bazyli±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz pokaże, że można zrobić pyszny, domowy sos...
Bigos - też mi co¶... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapu¶cie kiszonej!
Marillenknödel!
Bez kapusty...
Mięso dwukrotnie przepu¶cić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...