Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas sprawdzić na opakowaniu. Czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć.
Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Uważać, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki. Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać - aromatyczna oliwa powinna pokryć cały makaron.
Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek pod znakiem makaronu. Tym razem sięgniemy do głębi, a raczej zaczniemy...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. ...
Kacze piersi naciąć od strony skóry - tak, by powstała ukośna, centymetrowa kratka. N ...
Na bloku soli himalajskiej...