Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas sprawdzić na opakowaniu. Czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć.
Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Uważać, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki. Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać - aromatyczna oliwa powinna pokryć cały makaron.
Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek pod znakiem makaronu. Tym razem sięgniemy do głębi, a raczej zaczniemy...
Pieczony filet w bułce, czyli domowy, zdrowy fast food;-)
Kuchnia włoska dla wegetarian!
Z pieczarek, suszonych grzybów i kaszy jaglanej...
Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...