Tuszkę drobiową zluzować (czyli pozbawić kości). Odciąć też nóżki, skrzydełka i kuper. Mięso rozłożyć na desce (skórą do dołu) i natrzeć domową mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut.
Wieprzowinę zmielić. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać.
Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą (podobnie jak szynkę).
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (grzbietem do góry). Posmarować miękkim masłem.
Podlać wodą (kilka łyżek wystarczy), przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Przez 1 ½ godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć i zrumienić. Usunąć sznurek i wykałaczki. Przełożyć na półmisek.
Podawać z surówką z marchewki i kapusty oraz ziemniakami ubitym z cebulą usmażoną na brązowy kolor na maśle.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki. A ponieważ uwielbia...
Z modną pianką!
Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...
Dla wegetarian!
Bieszczadzkie fuczki