/ Przepisy / Kurczak na bogato

Opis przygotowania

Tuszkę drobiową zluzować (czyli pozbawić kości). Odciąć też nóżki, skrzydełka i kuper. Mięso rozłożyć na desce (skórą do dołu) i natrzeć domową mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut.

Wieprzowinę zmielić. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać.

Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą (podobnie jak szynkę).

Przełożyć do naczynia żaroodpornego (grzbietem do góry). Posmarować miękkim masłem.

Podlać wodą (kilka łyżek wystarczy), przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Przez 1 ½ godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć i zrumienić. Usunąć sznurek i wykałaczki. Przełożyć na półmisek.

Podawać z surówką z marchewki i kapusty oraz ziemniakami ubitym z cebulą usmażoną na brązowy kolor na maśle.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 352
Ewa gotuje - odc. nr 352

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki. A ponieważ uwielbia...

 

Podobne przepisy

Schab pieczony w mleku

Z modną pianką!

Kotlet Pożarskiego

Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Naleśniki ze szpinakiem

Dla wegetarian!

Placki z kiszonej kapusty

Bieszczadzkie fuczki

Wróć do listy przepisów