Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak intensywną chcemy mieć zupę). Przykryć i gotować przez 30 minut.
W tym czasie zrobić kluseczki. Miękkie masło utrzeć, wybić jajko i miksować dalej. Wsypać grysik i wymieszać robotem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 20-25 minut, by kasza spęczniała. Po tym czasie, za pomocą łyżki, uformować kluski i ugotować je w osolonym wrzątku. Następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sitku.
Zupę przelać przez gęste sito. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać 2 chochle zupy, wymieszać i przełożyć do garnka. Zagotować i od razu podawać z kluseczkami z kaszy manny. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki. A ponieważ uwielbia...
Bez glutenu!
Cebulę pokroić w półplasterki. Masło roztopić w garnku...
ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...
Tradycyjna zupa na Wielkanoc!