ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 352

OPIS ODCINKA

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki. A ponieważ uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, to w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając – jakżeby inaczej – od specjałów z Krakowa. Gotowanie po krakowsku zacznie się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa kminkowa robiona jest po prostu na wodzie. Wówczas to taka „zupa nic” lub jak kto woli „na gwoździu”. A że „jeść po krakowsku” to synonim jedzenia sytego i dobrego, to na danie główne będzie kurczak na bogato. Na bogato, bo faszerowany polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser Ewa przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do których poda sos z suszonych moreli i jabłka.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Zupa kminkowa

Co można zrobić z kminku? Chociażby zupę...

Kurczak na bogato

Jeść po krakowsku znaczy tyle, co smacznie i do syta!

Małdrzyki krakowskie

Znane od wieków smażone placuszki z twarogu;-)

Wróć do listy odcinków