Czekoladę połamać do garnka. Dodać masło i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodać przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodać po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełożyć do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
Wiśnie przełożyć do garnka. Posłodzić. Wymieszać i podgrzać. Gdy się roztopią i puszczą sok dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody. Zagotować i przestudzić.
Zrobić krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlać śmietankę i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Posłodzić cukrem pudrem. Wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki na ½ godziny.
Nałożyć wiśnie. Udekorować listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...
Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. O ...
Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier...
Deser po krakowsku!
Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać ...