Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto czekoladowe z wiśniami

Opis przygotowania

Czekoladę połamać do garnka. Dodać masło i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodać przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodać po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełożyć do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).

Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.

Wiśnie przełożyć do garnka. Posłodzić. Wymieszać i podgrzać. Gdy się roztopią i puszczą sok dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody. Zagotować i przestudzić.

Zrobić krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlać śmietankę i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Posłodzić cukrem pudrem. Wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki na ½ godziny.

Nałożyć wiśnie. Udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 534
Ewa gotuje - odc. nr 534

Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...

 

Podobne przepisy

Kruche ciasto jabłkami przekładane

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Ciasto z kaszą manną

Mleko, cukier, kakao i masło przełożyć do garnka. Zagotować. Wsypać kaszę mannę. Podg ...

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Wróć do listy przepisów