Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Placki ziemniaczane

Opis przygotowania

Zacząć od gulaszu. Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Wymieszać, przełożyć do garnka z cebulą i zrumienić. Dorzucić pokrojone pieczarki. Zalać wodą (ok. ½ l). Przyprawić solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać przecier pomidorowy. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku pieprzem.

Przygotować placki. Ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę do mielenia – ze stożkiem do ucierania kartofli (można też zetrzeć na tarce jarzynowej). W podobny sposób zetrzeć cebulę. Pulpę odcisnąć. Wybić jajka. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej i roztartym w dłoniach majerankiem. Wsypać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i usmażyć placki.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać z gulaszem (najlepiej w osobnym naczyniu).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 534
Ewa gotuje - odc. nr 534

Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...

 

Podobne przepisy

Kapusta z koperkiem

Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Sznycel w bułce

Po prostu mielony...

Pstrąg na sałacie

Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...

Wróć do listy przepisów