Zacząć od gulaszu. Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Wymieszać, przełożyć do garnka z cebulą i zrumienić. Dorzucić pokrojone pieczarki. Zalać wodą (ok. ½ l). Przyprawić solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać przecier pomidorowy. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku pieprzem.
Przygotować placki. Ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę do mielenia – ze stożkiem do ucierania kartofli (można też zetrzeć na tarce jarzynowej). W podobny sposób zetrzeć cebulę. Pulpę odcisnąć. Wybić jajka. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej i roztartym w dłoniach majerankiem. Wsypać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i usmażyć placki.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać z gulaszem (najlepiej w osobnym naczyniu).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...
Zapiekanka z Grecji-;)
Dla wegetarian;-)
Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i ...