Zacz±ć od gulaszu. Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojon± w piórka cebulę. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć m±k±. Wymieszać, przełożyć do garnka z cebul± i zrumienić. Dorzucić pokrojone pieczarki. Zalać wod± (ok. ½ l). Przyprawić sol±, zielem angielskim i li¶ciem laurowym. Dodać przecier pomidorowy. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku pieprzem.
Przygotować placki. Ziemniaki obrać i przepu¶cić przez maszynkę do mielenia – ze stożkiem do ucierania kartofli (można też zetrzeć na tarce jarzynowej). W podobny sposób zetrzeć cebulę. Pulpę odcisn±ć. Wybić jajka. Przyprawić szczypt± gałki muszkatołowej i roztartym w dłoniach majerankiem. Wsypać m±kę. Doprawić sol± i pieprzem. Dobrze wymieszać i usmażyć placki.
Ods±czyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać z gulaszem (najlepiej w osobnym naczyniu).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...
W lekko azjatyckim stylu...
Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić sol± i octem winnym. Odst ...
Warto zrobić j± w domu!
Zrobić tzw. such± marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać gar¶ć ...