
Cebule posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Wołowinę pokroić w kostkę, przełożyć
do miski i przyprawić papryką oraz chili. Wymieszać i przełożyć do garnka z cebulą.
Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili zalać wodą (ok. 1 ½ l). Doprawić kolendrą,
kozieradką i liściem laurowym. Wsypać orzechy włoskie. Posolić. Dodać pokrojone
pomidory z puszki. Przykryć i gotować do miękkości (przez ok. 2 godziny).
Wsypać ryż. Po kilku minutach dorzucić pokrojone w kostkę papryki, przykryć i
gotować jeszcze przez chwilę.
Zakwasić octem winnym. Zdjąć z kuchenki, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i od
razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od bardzo ciekawej zupy...
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Z kaszanką w orientalnej panierce;-)
W Krakowie pipek to żołądek gęsi;-)
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...