Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim pokrojone w kostkę cebule. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać. Przełożyć do garnka. Wymieszać i podsmażyć. Zalać wodą lub wywarem jarzynowym. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Dorzucić śliwki suszone. Przykryć i gotować przez 45 minut.
Do zupy dodać ugotowane ziemniaki (wraz z wodą). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu będzie zachęcać...
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Z melonem i winogronami;-)
Razem z natką!