Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać podsmażoną na maśle cebulę (drobna kostka). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 1 zastępnik jajka PKU (uprzednio rozprowadzić w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i mąkę PKU.
Uformować sznycelki, naciąć z obu stron „w kratkę”, obtoczyć w bułce tartej PKU, usmażyć w oliwie lub oleju.
Podawać z sałatką z pomidorów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gośćmi Ewy Wachowicz będą: Maja Konarska i jej brat, Mieszko....
Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...
Przysmak z Bałkanów!
Zaskakująca pomidorówka w wersji wege!
Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...