Filet rozciąć wzdłuż na pół nie docinając jednak do końca. Rozłożyć, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na mięsie ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Złożyć. Umieścić w natłuszczonym oliwą naczyniu do zapiekania. Spiąć patyczkami do szaszłyków. Skropić oliwą. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Upiec w piekarniku (30-40 minut, temp. 160 st. C).
Podawać z sosem szczawiowym. Udekorować świeżym tymiankiem.
Sos szczawiowy. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić i podsmażyć posiekany szczaw. Zalać śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i zagotować. Posłodzić miodem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa gotuje po włosku. Pierwszą potrawą będzie klasyczna zupa...
Delikatny filet z brzoskwiniami i ryżem;-)
Klasyk z Francji;-)
Z oscypkiem...
Zapiekanka z kurczaka;-)