Czosnek przecisnąć przez praskę do moździerza. Wsypać paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze rozetrzeć.
Używając rąk delikatnie oddzielić skórę od mięsa kurczaka. W powstałą w ten sposób przestrzeń nałożyć masło z przyprawami. Rozsmarować. Trochę masła dać do środka. Kurczaka natrzeć też z zewnątrz, ale tym razem masłem bez dodatków. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Nóżki związać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i wyłożonego plastrami cebuli.
Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Klasyk z Francji;-)
Z oscypkiem...
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...