Wodę wlać do garnka. Wrzucić masło. Posolić i zagotować (masło powinno się roztopić). Wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką (temp. ciasta nie powinna przekroczyć 70 st. C). Przełożyć do miski i na chwilę odstawić.
Do przestudzonego ciasta wybić po jednym jajku. Zmiksować.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica ok. 2 cm). Ciasto porcjami wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 15-20 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Śmietanę rozlać do 2 misek. Lekko podbić. Do jednej dodać śmietan-fix niebieski, do drugiej różowy. Posłodzić cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dokładnie zmiksować.
Kremami przełożyć eklerki. Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą...
Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać ...
Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ...
Bez glutenu!
Bezglutenowe! Z kremem na bazie mascarpone;-)