Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wszystko siekać do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Dodać startą marchewkę i zarobić ciasto. Rozwałkować jak na pierogi. Wykroić kwadraty. Na część nałożyć powidła i zwinąć ruloniki, na pozostałe dać powidła i skleić przeciwległe rogi - na „kopertę". Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez 25-30 minut). Jeszcze ciepłe przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Szaszłyki z karkówki z rusztu, ciasteczka z marchewki. - W tym roku tak...
Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...
Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...