W naczyniu do zapiekania wymieszać musztardę, sos sojowy i oliwę. Przyprawić rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
Boczniaki pokroić w paski. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem, posolić i usmażyć. Gdy grzyby zaczną się złocić dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę.
Na drugiej patelni usmażyć zamarynowaną pierś kurczaka.
Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć na blasze piekarnikowej z papierem do pieczenia. Na środku rozłożyć usmażone mięso – w ten sposób, by powstał pas od krótszego do krótszego brzegu. Na kurczaka dać boczniaki ze szpinakiem. Ciasto bez nadzienia naciąć pod kątem (paski powinny mieć szerokość ok. 2 cm). Każdy pasek zawinąć i przepleść w ten sposób, by całość przypominała warkocz. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać czarnuszką.
Piec przez ½ godziny w temp. 200 st. C.
Podawać z sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego i sosu winegret.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach Ewa wróciła do Krakowa, więc kolejny...
Z warzywami i makaronem ryżowym! Ale pałeczki nie są obowiązkowe...
W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...
A do tego sos grzybowy!
Z rusztu na ostro!