Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na 20 minut, by puściła sok.
Po tym czasie dodać startą marchewkę i przyprawy. Dobrze wymieszać i ponownie odstawić.
Kapustę z marchewką odcisnąć. Połowę przełożyć do kamionki i dobrze ugnieść. Wrzucić kilka jabłek i dodać resztę odciśniętej kapusty. Ubić. Przykryć dociętą na wymiar deseczką i obciążyć kamieniem. Zostawić w spokoju przez co najmniej tydzień (w temp. pokojowej). Następnie przenieść do piwnicy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek, jak też mówiła i pokazywała,...
Lodowa w wybuchowym towarzystwie;-)
Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Włoska zupa chlebowa;-)