W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem.
Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na zewnątrz robi się chłodno, warto o siebie zadbać. Można to zrobić...
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Hinduski klasyk na bazie soczewicy;-)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...
Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...