Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Podlać wodą i posłodzić. Dusić pod przykryciem do momentu, aż ponad połowa warzywa się rozpadnie.
Mąkę przesiać na stolnicę. Posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, wybić żółtka, zagarnąć nożem, po czym zagnieść, przełożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut włożyć do lodówki.
Rabarbar zdjąć z kuchenki i wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno oraz boki formy na tartę (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dodać go stopniowo cały czas miksując).
Wystudzoną masę rabarbarową przełożyć na upieczony spód. Przykryć pianą z białek (za pomocą łyżek lub rękawa cukierniczego).
Piec przez 20-30 minut w temp. 160 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe...
Kule z płatków owsianych;-)
Na kruchym spodzie...
Z bananem!
W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić ...