
Główki czosnku przekroić na pół, ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i na 30 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić.
Cebulę zeszklić w garnku na maśle. Zalać wywarem. Dodać upieczony czosnek, wyciskając go z łupin. Wkruszyć ser. Zmiksować na gładki krem. Zabielić śmietanką, hartując ją wcześniej gorącą zupą. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z mocno wysmażonym boczkiem (chipsy) i pesto z jarmużu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrz ...
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Warzywa pokroić w kostkę. Przesmażyć w garnku...