Grzyby namoczyć. Cielęcinę pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
Mięso przełożyć na deskę. Na tej samej patelni zezłocić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dorzucić pokrojony czosnek. Dodać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić liściem laurowym. Dodać pokrojone grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Wlać wino. Przyprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć usmażoną cielęcinę. Przykryć i dusić do miękkości.
Dorzucić orzeszki piniowe. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać z pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po klasyki kuchni śródziemnomorskiej – co ciekawe:...
Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.
Wołowina z rusztu!
Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...