Cebulę drobno pokroić i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle.
Do mięsa przecisnąć czosnek, wybić jajko. Przyprawić papryką, chili, solą oraz pieprzem. Wsypać bułkę tartą, dorzucić usmażoną cebulę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. Przykryć i na ½ godziny wstawić do lodówki.
Po tym czasie z masy ulepić zgrabne kotlety (ręce i deskę warto zwilżyć wodą) i nabić na namoczone patyczki do szaszłyków – można wbić po dwa, co ułatwi przekładanie. Upiec na ruszcie posmarowanym masłem klarowanym, na elektrycznym grillu lub patelni grillowej.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
To już ostatni, premierowy odcinek „Ewa gotuje“ przed wakacjami....
Trochę jak krakowskie sznycle, trochę jak gołąbki bez zawijania...
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...
Z sosem BBQ lub w piwie!
Czosnek posiekać, podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić szpinak...