Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (cebulę opalić), dodać liście laurowe i ziele angielskie. Suszone zioła wsypać do torebki służącej do parzenia herbaty, zawiązać i wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Wywar przecedzić (na warzywach można zrobić sałatkę). Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i wlać wymieszany zakwas (najlepiej przez sitko, żeby w zupie nie pływały płatki). Przyprawić majerankiem.
Śmietanę zahartować wrzącym żurkiem i dodać do zupy. Całość dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Posolić i przyprawić pieprzem.
Twaróg pokroić w kostkę i ułożyć na talerzach. Zalać żurkiem. Można udekorować zieleniną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę Ewa pokaże, jak przygotować drzewko wielkanocne –...
Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...
Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...
Kwaśnica inaczej...
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...