Z papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odstawić do wystudzenia.
Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybić 3 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawić na później). Wsypać bułkę tartą. Dodać musztardę, przecier oraz majeranek i dobrze wyrobić. Dorzucić podsmażoną paprykę i pokrojony w kosteczkę ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać wędzoną paprykę i wymieszać.
Keksówkę wyścielić namoczonym w wodzie papierem do pieczenia. Na dnie umieścić gałązki rozmarynu. Nałożyć masę. Ugnieść. Wierzch wyrównać i posmarować roztrzepanym białkiem. Udekorować rozmarynem.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę Ewa pokaże, jak przygotować drzewko wielkanocne –...
Kuchnia włoska dla wegetarian!
W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielony ...
Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...
Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Imbir i ...