/ Przepisy / Tort makowy z brzoskwiniami

Opis przygotowania

Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa – używając sitka o najdrobniejszych oczkach.

Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.

Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.

Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.

Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta.

Udekorować czekoladą startą na tarce. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 411
Ewa gotuje - odc. nr 411

Zdarza się, że w święta czegoś nam zabraknie – chociażby majonezu....

 

Podobne przepisy

Ciasto z suszonymi śliwkami

Na kruchym spodzie...

Tort angielski

Wyspiarska wersja krakowskiego piszingera...

Ciasto herbaciane

Na mleku!

Bezy z bitą śmietaną i owocami

W stylu Pavlovej;-)

Wróć do listy przepisów