Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Rogaliki krucho-drożdżowe

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Powidła podgrzać. Dodać cynamon i kakao. Dobrze wymieszać.

Do mąki z zaczynem wybić jajka. Dodać kostkę miękkiego masła. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagnieść. Następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować krążek. Rozwałkować i wykroić 6 trójkątów. Na brzegi nałożyć wystudzone powidła. Zwinąć, końcówki zagiąć tak, by powstały rożki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

Do soku z cytryny wsypać cynamon i cukier. Utrzeć. Lukrem pokryć wystudzone rogaliki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 409
Ewa gotuje - odc. nr 409

Ewa lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej, więc kolejny odcinek...

 

Podobne przepisy

Domowy chleb

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...

Jaja sadzone

Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...

Rydze kiszone

Z kwaśnym mlekiem;-)

Syrop z miodu i czosnku

Domowy sposób na odporność!

Wróć do listy przepisów