Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Powidła podgrzać. Dodać cynamon i kakao. Dobrze wymieszać.
Do mąki z zaczynem wybić jajka. Dodać kostkę miękkiego masła. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagnieść. Następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować krążek. Rozwałkować i wykroić 6 trójkątów. Na brzegi nałożyć wystudzone powidła. Zwinąć, końcówki zagiąć tak, by powstały rożki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Do soku z cytryny wsypać cynamon i cukier. Utrzeć. Lukrem pokryć wystudzone rogaliki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej, więc kolejny odcinek...
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...
Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...
Z kwaśnym mlekiem;-)
Domowy sposób na odporność!