Topinambur obrać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadł (jeśli bulwy są duże, można pokroić je na mniejsze kawałki).
Suchą kaszę wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Prażyć przez 2-3 minuty, następnie podlać bulionem i dusić z marchewką i pietruszką (pokrojonymi w bardzo drobną kostkę).
Boczniaki pokroić na kawałki i usmażyć na oleju. Dodać podgotowany topinambur i smażyć dalej z dodatkiem masła.
Do kaszy z warzywami dodać łyżkę zimnego masła oraz sok z cytryny. Połączyć z usmażonymi grzybami i topinamburem. Przyprawić ostrą papryczką, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje potrawy wedle receptur kuchni lubelskiej....
Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...
Kotlet zwany "szwajcarem"...
Góralski przysmak nieco inaczej...
Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...