Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Dolać łyżkę rumu. Odparować. Zdjąć z ognia. Dodać śliwki - odsączone z alkoholu i pokrojone na kawałki. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych kokilek.
Cukier utrzeć z jajkiem i żółtkami. Dolać śmietankę wymieszaną z resztą sherry. Wymieszać. Przelać do kokilek z jabłkami i śliwkami. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 130 st. C.
Następnie posypać brązowym cukrem, przypalić specjalnym palnikiem lub zapiec pod grillem w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza na kurczaka z hiszpańskimi oliwkami oraz flan...
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Przebój polskiej plaży;-)
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...