Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Dolać łyżkę rumu. Odparować. Zdjąć z ognia. Dodać śliwki - odsączone z alkoholu i pokrojone na kawałki. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych kokilek.
Cukier utrzeć z jajkiem i żółtkami. Dolać śmietankę wymieszaną z resztą sherry. Wymieszać. Przelać do kokilek z jabłkami i śliwkami. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 130 st. C.
Następnie posypać brązowym cukrem, przypalić specjalnym palnikiem lub zapiec pod grillem w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza na kurczaka z hiszpańskimi oliwkami oraz flan...
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...
Na oleju rzepakowym!
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co ...