Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem, wsypując go stopniowo – po łyżce. Dodać po jednym żółtku, cały czas miksując.
Dosypać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub robotem na niskich obrotach.
Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Masło roztopić na patelni. Wsypać cukier. Gdy zacznie robić się karmel, wrzucić ziarenka słonecznika. Wymieszać i prażyć, aż słonecznik stanie się chrupiący i złocisty.
Masło zmiksować. Gdy zbieleje, dodać kajmak (można użyć gotowej masy lub ugotować zagęszczone mleko słodzone – puszkę wrzucamy do wrzątku na 3 godziny, studzimy i otwieramy). Dorzucić 2/3 słonecznika w karmelu. Wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Naponczować mocną, czarną kawą (można dolać kieliszek spirytusu lub rumu). Na spód nałożyć 2/3 masy. Równo rozprowadzić. Przykryć drugim plackiem i delikatnie docisnąć. Nałożyć resztę masy. Na wierzch dać resztę słonecznika.
Udekorować roztopioną czekoladą. Kroić, gdy zastygnie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z nadejściem wiosny Ewa przygotuje potrawy bezmięsne i lekkostrawne. Na...
Przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę...
Robiony na smalcu przysmak z Majorki!
Pod kruszonką!
Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...