Żelatynę rozpuścić we wrzątku (mniej więcej ½ szklanki). Odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć do piany i delikatnie wymieszać.
Krem podzielić na dwie mniej więcej równe części. Do jednej wlać wódkę i wsypać kakao. Do drugiej wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.
Nałożyć do pucharków (na przemian, po dwie łyżki).
Udekorować konfiturą oraz świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...
Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...