/ Przepisy / Miodownik

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i masło. Wysiekać. Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka wybić jajka. Dodać miód. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluchy podsypać mąką i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Połowę mleka wlać do garnka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wymieszać i zagotować.

Resztą mleka zalać kaszę mannę. Wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć. Dodać zimną kaszę. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać.

Zimne ciasto podzielić na 8 porcji. Każdą ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Okrągłe placki piec na blasze przez 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.

Pierwszy placek posmarować masą grysikową. Przykryć drugim plackiem, docisnąć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć kolejny krążek, posmarować masą z grysikiem i w ten sposób złożyć cały miodownik. Wierzch posmarować masą grysikową. Udekorować orzechami w karmelu.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 341
Ewa gotuje - odc. nr 341

Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podejścia do kuchni. Nic...

 

Podobne przepisy

Migdałowa babka winna

Nie tylko na święta...

Sernik z waniliowym crème brûlée

Na spodzie z ciasteczek...

Ciasto cynamonowe

Idealne do popołudniowej kawy.

Piramida limonkowa

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...

Wróć do listy przepisów