Czosnek przecisnąć do moździerza. Dorzucić jałowiec, dodać świeżo zmielony pieprz oraz sól, igiełki rozmarynu i listki tymianku. Wlać koniak. Utrzeć.
Mięso przełożyć do zamykanego naczynia. Natrzeć marynatą, skropić olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.
Zrobić ciasto chlebowe. Drożdże rozkruszyć do miseczki. Posłodzić. Wlać trochę ciepłej wody, rozetrzeć i odstawić.
Mąkę wsypać do robota. Dolać wodę. Wybić jajko, dodać żółtko. Posolić. Wlać roztopione masło. Dodać zaczyn, przykryć i zmiksować.
Zamarynowaną szynkę obsmażyć na oleju. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło.
Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować. Na cieście ułożyć szynkę, zawinąć w ciasto i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można zrobić z niego wałki i przykleić do szynki w cieście.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez godzinę. Wyjąć, posmarować jajkiem i piec przez 15-20 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podejścia do kuchni. Nic...
Góralski przysmak nieco inaczej...
Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.
Oczyszcza organizm!
Idealne do gołąbków lub... sałatek!