/ Przepisy / Ciasto strażackie

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać nożem i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do foremki na tartę (średnica 28 cm) i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami do ślepego pieczenia (można użyć grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans.

Wiśnie odcedzić na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki kompotu, zagotować. W ½ szklanki kompotu zimnego rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego kompotu, wymieszać. Wsypać wiśnie. Przełożyć na upieczony spód i zostawić do wystudzenia.

Zimną śmietanę ubić w wysokim, najlepiej metalowym naczyniu. Uperfumować cukrem waniliowym i przełożyć na ciasto z budyniem. Wyrównać i udekorować startą czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 316
Ewa gotuje - odc. nr 316

Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...

 

Podobne przepisy

Ucierane ze śliwkami

Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...

Placek gąsienica

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Krem brulee

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...

Wróć do listy przepisów