Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać wodę i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypać do robota, dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn i wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć, nadając kształt podpłomyka. Zostawić na 10-15 minut, by podrosło.
Po tym czasie posmarować mlekiem, posypać czarnuszką i solą. Delikatnie nakłuć łyżką. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C.
Po upieczeniu zrobić kanapki z masłem, liśćmi botwinki, pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz pieczonym boczkiem (plastry bekonu zrumienić na grillu lub patelni grillowej).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek off-roadowy. Ewa wyrusza na wyprawę w teren. A że jazda po wertepach...
Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...
Znakomite do mięs i sałatek;-)
Na occie winnym!
Kapusta chińska na ciepło;-)