Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać olwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).
Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym.
Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...
Wzmacnia odporność!
Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimne ...
Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponie ...
Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...