Białka oddzielić od żółtek. Dorzucić szczyptę soli. Ubić i utrwalić cukrem. Stopniowo, po jednym, dodać żółtka. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.
Wsypać drobno prażone i posiekane orzeszki. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Udekorować lukrem oraz prażonymi orzeszkami (można użyć fistaszków solonych).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Podczas treningu Ewa spotka młodych ludzi, którzy dzielą tę samą pasję...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...
Znakomita jako smarowidło i do... sernika!