Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.
Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano.
Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zmuszona jest zorganizować domówkę, na którą wprosiła się...
Botwinka na zimno;-)
Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!
W wersji wegańskiej;-)
Warto zrobić ją w domu!