Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać nożem i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do foremki na tartę (średnica 28 cm) i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami do ślepego pieczenia (można użyć grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans.
Wiśnie odcedzić na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki kompotu, zagotować. W ½ szklanki kompotu zimnego rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego kompotu, wymieszać. Wsypać wiśnie. Przełożyć na upieczony spód i zostawić do wystudzenia.
Zimną śmietanę ubić w wysokim, najlepiej metalowym naczyniu. Uperfumować cukrem waniliowym i przełożyć na ciasto z budyniem. Wyrównać i udekorować startą czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...
Z kremem pomarańczowym!
Zdobiony płatkami migdałów i czekoladą!
Owoce na ciepło.
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...