M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać nożem i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podsypać m±k± i rozwałkować. Przełożyć do foremki na tartę (¶rednica 28 cm) i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obci±żyć kulkami do ¶lepego pieczenia (można użyć grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usun±ć papier i piec przez kolejny kwadrans.
Wi¶nie odcedzić na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki kompotu, zagotować. W ½ szklanki kompotu zimnego rozpu¶cić budyń. Wlać do wrz±cego kompotu, wymieszać. Wsypać wi¶nie. Przełożyć na upieczony spód i zostawić do wystudzenia.
Zimn± ¶mietanę ubić w wysokim, najlepiej metalowym naczyniu. Uperfumować cukrem waniliowym i przełożyć na ciasto z budyniem. Wyrównać i udekorować start± czekolad±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...
Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!
Wielkanocny klasyk!
Borówki w galaretce!