/ Przepisy / Mazurek serowy

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodając proszek do pieczenia i kakao. Dosypać cukier. Dodać zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać 2 ugotowane na twardo żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odciąć ¼, odłożyć. Większą części zagnieść z posiekanymi orzechami. Włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto orzechowe rozwałkować na kształt formy. Przełożyć do foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Wstawić do pieca, rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 10 minut.

Ciepłe masło przełożyć do miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć. Gdy masło zbieleje, stopniowo wmieszać żółtka. Dorzucić ser (dwukrotnie zmielony w maszynce). Zmiksować. Wycisnąć sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać. Połączyć z pianą z białek (ubitych ze szczyptą soli).

Mniejszą część ciasta rozwałkować. Wyciąć kwiatuszki oraz wstążki. Masę serową przełożyć na podpieczony spód, udekorować ozdobami z ciasta (wstążki ułożyć na brzegu, kwiatuszki rozłożyć na masie).

Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C. Kwiatuszki udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Z lukru zrobić łodyżki i listki, a na brzegu fikuśny szlaczek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 299
Ewa gotuje - odc. nr 299

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w telewizyjnej kuchni Ewy zagoszczą...

 

Podobne przepisy

Scones

Szkockie bułeczki!

Jaja sadzone

Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...

Lody kokosowe na ananasie

Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!

Sakiewki z karkówką

Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać wino...

Wróć do listy przepisów