W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru.
Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem. Stopniowo dodać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce (pracę nad deserem najlepiej zacząć więc od kruszonki). Zimną zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku programu "Ewa gotuje", jego gospodyni przyrządzi dla nas...
Z myślą o zbliżających się świętach...
ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...
W stylu włoskiej straciatelli;-)
Makaroniki z kremem daktylowym!