Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.
Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.
Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ Ewa uwielbia odkrywać nowe smaki, postanowiła udać się w kulinarną...
Serek i owoce...
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Miąższ z awokado wydrążyć i rozgnie ...
Na Wielkanoc obowiązkowa!
Kruche;-)