/ Przepisy / Sernik lwowski

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.

Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.

Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 358
Ewa gotuje - odc. nr 358

Ponieważ Ewa uwielbia odkrywać nowe smaki, postanowiła udać się w kulinarną...

 

Podobne przepisy

Ciacho od Marzenki

Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...

Ciasto na maślance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Torcik red velvet

Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii...

Wróć do listy przepisów