W tym odcinku programu "Ewa gotuje", jego gospodyni przyrządzi dla nas risotto z kurczakiem, przyprawione egzotycznym curry. "Risotto jest jednym z najsmaczniejszych dań kuchni włoskiej. Często podaję je jako dodatek do innych potraw. Ugotowane z grzybami, warzywami, mięsem czy rybą wystarcza mi za cały obiad" - opowiada Ewa Wachowicz. "Ale uwaga: przed przyrządzeniem risotta zawsze trzeba upewnić się, czy mamy odpowiedni gatunek ryżu! Powinien być krótkoziarnisty, bo po ugotowaniu robi się miękki i kleisty". Po obiedzie pani Ewa zaprosi na ciasto z sezonowymi owocami - śliwkami i gruszkami.
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...