
Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się nie zwarzyła, żółtka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Na końcu wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, posypać bakaliami.
Białka ubić ze szczyptą soli, małymi porcjami dosypać cukier kryształ - co usztywni pianę. Na samym końcu dodać kokos i wyłożyć na placek.
Piec od 1 godziny do 1 godziny i 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Uwaga: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że beza się zrumieniła a ciasto jeszcze nie upiekło, należy przykryć placek folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi ratatouille. Na deser ciasto kokosowe....
Z marmoladą różaną...
W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Czekoladę połamać na kawałki, wrzuci ...