
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę (masło musi być twarde, z jak najmniejszą zawartością wody, by po upieczeniu ciasteczka były kruche; pozostałe składniki powinny być suche).
Powoli, małymi porcjami, dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Na samym końcu dorzucić grubo posiekane migdały (bez skórki, uprażone na patelni).
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą porcję rozpłaszczyć na zgrabny placuszek. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Piec w temp. 170-175 st. C ok. 30 minut (na złoty kolor).
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku "Ewa gotuje" autorka programu przygotuje kurczaka z...
Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...
Zaskakujące ciasto pełne maku...
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...