
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku.
W drugim garnku podgrzać maślankę (nie gotować). Dodać mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlać do maślanki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować. Dodać odcedzone ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z kuchenki i dorzucić posiekany koperek.
Na talerzu dodać zezłoconą cebulę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Lato nie odpuszcza, więc w kolejnym odcinku „Ewa gotuje” -...
Co można zrobić z kminku? Chociażby zupę...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
Lekko kwaśna, z dużą ilością warzyw;-)