
Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. Utrzeć masło. Wlać czekoladę i ucierać przez mniej więcej 2 minuty (masa powinna być gęsta). Dodać żółtka, przesianą mąkę kukurydzianą i likier. Zmiksować. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Pianę wmieszać do ciasta. Przelać do formy lekko natłuszczonej masłem (tortownica 24 cm), wyrównać. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia.
Następnie przewrócić do góry nogami. Po 30 minutach wyjąć z formy. Dekorować cukrem pudrem i owocami (np. malinami).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponoć Francuzki nie tyją… W dodatku żyją długo i szczęśliwie…...
Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...