
Masło rozgrzać w garnku, wrzucić mięso i podsmażyć. Gdy zacznie się rumienić, dodać startą marchewkę i posiekaną cebulę oraz pokrojony w półplasterki kawałek pora. Wymieszać.
Po chwili wlać rosół. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem oraz słodką papryką. Wsypać ryż i gotować przez 10-15 minut.
Następnie dorzucić pokrojoną kapustę i gotować jeszcze przez kwadrans.
Po tym czasie dodać pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą) oraz przecier. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zajmie się dekonstrukcją tradycyjnych gołąbków! Zamiast farszu...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...
Tradycyjna potrawa z Podhala zagęszczona zasmażką na słoninie!